Juist in de evenementen catering wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe concepten. Trends druppelen niet mondjesmaat door, maar worden hier gezet! De grote lijn blijft toch wel het connecten met eten en drinken. Dit zijn de 10 belangrijkste catering trends voor 2017.
1. Niches worden mainstream
In restaurants en op straat merk je de verandering. Vegan, bio, glutenvrij, lokaal: niches zijn geen uitzondering meer en de eenheidsworst verdwijnt. Consumenten zitten niet langer te wachten op the same old. Authenticiteit, variatie, transparantie, specialisme, ambacht en een healthy mind zijn de nieuwe standaard.
2. D.I.Y. [Do it yourself] Catering
Catering wordt steeds zichtbaarder op bedrijfsfeesten en evenementen. Food trucks promoten het specialisme en geven invulling aan de aankleding en uitstraling. We zien live bereiding van de gerechten. We gaan van meemaken naar meedoen, gasten en bezoekers mogen zelf aan de slag! Denk aan brood bakken, paté maken, fermenteren, bierbrouwen en cocktails shaken. Do it yourself!
3. Bistronomia
De nieuwe rocksterren in de keuken zijn jonge eigenzinnige chefs die lak hebben aan het klassieke instituut. Deze lichting ‘Nieuw Ruig’ staat voor pure kwaliteit, lokale producten, gebruik van kop tot staart, onbekende wijnen, simpel decor en casual sfeer, kleine menukaarten en lagere prijzen. Niks te schuimpjes en kaviaar van… Deze local heroes en hun no nonsense eten pakken nu ook de eventcatering in.
4. Festival voorlopers
Nieuwe trends in de foodwereld zijn razendsnel zichtbaar op festivals om de brede doelgroep te bedienen. Van pop-up restaurants en ontbijt-aanschuiftafels tot festivalslagerijen en lokale chefs met eigen beesten. Bestaande (food)festivals zijn een inspiratiebron voor zakelijke events. Wat begon met je eigen bedrijfsfestival of parade gaat nu een stap verder. Bedrijven gaan nu voor hun eigen Oktoberfest, Burning Man Festival of Oogstfeest.
5. Detoxen op de werkvloer
Even helemaal ontkoppelen en terug naar de basis. Catering aangepast op jouw gemoedstoestand en energielevel. Bijvoorbeeld bewust veganistisch lunchen, natuurlijke energiedrankjes, samen dineren van open vuur of zelf in de omgeving foerageren voor salades.
6. Koop een bedrijfskoe
Niet alleen thuis, maar ook met een bedrijf koop je nu je eigen varken of koe. Je steunt boeren die hun dieren goed verzorgen en volgt jouw Bertha of Hanna tijdens zijn reis van boer tot bord. Tot slot ga je samen genieten van dit gewaardeerde beest. Van kop tot staart gebruikt in pure, stoere gerechten. Ongebruikte delen verdeel je onderling via crowd butching.
7. A match made in heaven
Pairing is hot. De opmars van craft dranken zorgt voor een frisse kijk op het matchen van eten met onder andere speciaalbieren, hoppige frisdranken, thee, vermouth, gin en poiré. Vooral speciaalbieren doen het goed met spijs dankzij de vele variaties van hop, mout en gist. Dat levert meer combinaties met eten op dan bijvoorbeeld wijn.
8. Food is a social act
Samen eten en eten delen is de sterkste sociale handeling die er is. En deze tijd schreeuwt om verbinding en caring. In de eventcatering gaan gasten veel meer maaltijden delen of samen iets bereiden voor de groep. Ook eventorganisaties werken beter samen en delen locaties, inrichting en materialen. Verder zien we steeds meer cateringbedrijven die mensen trainen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Immigranten of vluchtelingen die door interculturele horecainitiatieven hun plekje in de maatschappij vinden. Of kleinschalige foodmakers die productiekeukens delen.
9. Verspilling kan écht niet meer
Ook de cateringsector toont initiatief. We durven vaker op = op te zeggen. Geen vaste menu’s maar menu indicaties. Minder grote voorraad bereidingen vooraf en meer improvisatie ter plekke. De Verspillingsfabriek van Hutten Catering en Leftover Monday van de Ton Ton Club zijn mooie voorbeelden van verspillings- en (her)verdelingsinitiatieven.
10. Niets is wat het lijkt
Het zijn spannende tijden geweest, maar de crisis heeft wel menig ondernemer aangezet tot creatief handelen. We zien innoverende productconcepten, vaak van onverwachte ingrediënten. Zoals bier gebrouwen met regenwater of van aardappelen en eau de vie van leftover aardperen. Niets is meer wat het lijkt.
Bron: www.thefoodlineup.nl